Ann Van Elsen en Julie Taton gezicht van nationale bewustmakingscampagne over HPV

- Cervical Health Awareness Month: januari staat in het teken van de screening van baarmoederhalskanker
- Samen met Roche Diagnostics lanceren Ann Van Elsen en Julie Taton een nationale bewustmakingscampagne over HPV-infecties en baarmoederhalskankerpreventie
- Acht op tien Belgische vrouwen heeft, of zal ooit besmet zijn met HPV
- Regelmatige screening kan baarmoederhalskanker voorkomen
- Vaccinatie biedt geen volledige bescherming
De maand januari staat in het teken van de screening van baarmoederhalskanker. In het begin van het jaar slaat de wereld de handen in elkaar om het bewustzijn rond baarmoederhalsziektes te verhogen. Als onderdeel van een bredere campagne tegen baarmoederhalskanker en het HPV-virus (Humaan Papillomavirus) dat de ziekte veroorzaakt, lanceert Roche Diagnostics samen met Ann Van Elsen en Julie Taton een nationale bewustmakingscampagne over HPV. “Zelf heb ik al enkele operaties ondergaan door een kwaadaardige HPV-infectie”, vertelt Julie Taton, ex-Miss België en televisiepresentatrice. “HPV is een virus dat zeer vaak voorkomt en baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Met deze campagne willen we het bewustzijn over HPV verhogen zodat vrouwen in België beter op de hoogte zijn en weten hoe ze HPV kunnen opsporen en baarmoederhalskanker kunnen voorkomen.”
Via de Facebookpagina ‘Women deserve better’ (https://www.facebook.com/BelgianWomenDeserveBetter/) kunnen vrouwen meer informatie over HPV vinden en ontdekken hoe een HPV-infectie opgespoord en aangepakt kan worden.
#stophpv: Vlinderdasje als teken van solidariteit
Om meer vrouwen bewust te maken over HPV en de nood aan screening, roepen de ambassadrices Ann Van Elsen en Julie Taton alle Belgische vrouwen op om in januari een ‘strikjesselfie’ te posten op sociale media met vermelding #stophpv. “We willen dat vrouwen meer vragen beginnen stellen over HPV en de eventuele risico’s van een infectie met HPV”, zegt Ann Van Elsen, tv- en radiopresentatrice. “Een selfie met een vlinderdasje is een gemakkelijke manier om te tonen dat je mee ijvert naar meer bewustzijn over HPV. Daarom dat we vrouwen (en mannen) aanmoedigen om tijdens de maand januari een selfie met een vlinderdasje te posten op sociale media. Het zal een goede conversatiestarter zijn met andere vrouwen om het bewustzijn over HPV omhoog te trekken.”
Te veel vrouwen weten niet wat HPV is
Ongeveer 80 procent van de vrouwen wordt ooit in haar leven besmet met HPV. Ondanks de hoge besmettingsgraad weten vrouwen nog te weinig over het virus: 2 op 5 Belgische vrouwen weet zelfs niet wat HPV is, of wat het virus inhoudt. Een HPV-infectie kan leiden naar baarmoederhalskanker. Door de infectie tijdig op te sporen, kan baarmoederhalskanker ook vermeden worden. Wie vragen heeft over HPV of meer wil leren over het onderwerp, kan terecht op de Women Deserve Better Facebook pagina: www.facebook.com/BelgianWomenDeserveBetter
Ann en Julie, de ambassadrices van Vrouwen Verdienen Beter
“Als mama en vrouw vind ik het ontzettend belangrijk dat we er alles aan doen om meisjes en vrouwen ervan op de hoogte te brengen dat baarmoederhalskanker te voorkomen is”, aldus Ann Van Elsen, ambassadrice van de campagne. “Er bestaat veel verwarring over de ziekte. Vrouwen weten niet dat ze om betere screening methodes kunnen vragen.” Julie Taton, ook het gezicht van Vrouwen Verdienen Beter is het eens met Ann: “Mijn diagnose kwam destijds als een echte schok aan. Ik had heel weinig voorkennis over HPV en wist niet wat me overkwam. Nochtans is HPV perfect op te sporen. Vrouwen moeten de kennis en moed hebben om hun arts naar de beste screening tests te vragen.”
HPV DNA test
Er zijn verschillende manieren om HPV op te sporen. De meest betrouwbare methode is via een klinisch gevalideerde HPV DNA test op basis van een uitstrijkje. In vergelijking met een standaard cytologie (PAP) test screent een klinisch gevalideerde HPV DNA test tot 39% nauwkeuriger. Vrouwen kunnen zelf naar een HPV DNA test vragen bij hun gynaecoloog. Het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) adviseert dat vrouwen tussen de 30 en 65 jaar zich om de 5 jaar laten testen met een HPV DNA test.
***